Mange miljømæssige fordele ved græstage

Hvad er græstage, og hvorfor er det en god idé at få anlagt et sådant tag? Et græstag kaldes også et grønt tag, og græstage er tage, der består af levende planter – ofte er sådanne tage beplantet med såkalte sedumurter (stenurter), og af denne grund er græstage også kendt som sedumtage. Der er mange fordele ved græstage – særligt hvad angår miljø og regnvand. Disse kan du læse meget mere om nedenfor.

Effektiv afledning af regnvand

Græstage er i særdeleshed gode, hvad angår LAR – LAR står for “lokal afledning af regnvand”, og netop denne afledning har stigende relevans. Dette skyldes, at vi oplever en større og større grad af nedbør, og vores kloaksystemer belastes af de kraftige regnskyl. I fremtiden kan dette blive et stort problem, der skal findes en løsning på. Græstage er en central brik i denne problematik, da de tilbageholder en stor del af det regnvand, der falder på dem. Faktisk tilbageholdes op til 70% af regnvandet, og dette fjerner en væsentlig belastning fra kloaksystemerne.
 

Andre miljømæssige fordele

Udover at udgøre en god løsning i forbindelse med lokal afledning af vand, har græstage andre miljømæssige fordele. Vegetationen på græstage tilbageholder blandt andet en del af det skadestof og støv, der er i luften. Herudover kan man spare penge, hvad angår klimatiseringsomkostninger, når man anskaffer sig et græstag. Dette skyldes, at det grønne tag fungerer som et naturligt klimaanlæg. Dette skyldes blandt andet, at den langsomme fordampning af det regnvand, der optages i vegetationen, medvirker til en afkølning af rummene indendørs. Også ved høje temperaturer udendørs sikrer et grønt tag en kraftig nedkølning indendørs, og der er dermed en del penge at spare, hvad angår klimatisering. I det hele taget sikrer et græstag en klimaforbedring. Det beskytter mod støj udefra, og så er det bevist, at et græstag beskytter mod elektromagnetiske stråler. På det grønne tag findes et rigt insekt liv, der gavner biodiversiteten.