En verden af vin online

At vælge den rette vin til en særlig lejlighed er en kunst. Den gode nyhed til alle ikke vinkendere er dog, at det efterhånden ikke er nogen særligt vanskelig kunst. Du behøver ikke at være vin afficionado eller sommelier for at være i stand til at sammensætte den perfekte konstellation af mad og drikkevarer.

Der er stort set ingen regler længere, som dikterer, at særlige typer vin skal akkompagnere bestemte former for mad. Og med det store og særdeles varierede udbud af rødvin, hvidvin, rosévin og sågar orange vin, som eksisterer på markedet den dag i dag, er det nærmest umuligt at ramme helt skævt. Især hvis du sørger for at indkøbe din vin hos en vinhandler, som kan give dig såvel inspiration som gode råd og kvalificeret vejledning til dit køb af vin.

Vin til middagen – et væld af muligheder

I gamle dage var det comme il faut, at forretten (som ofte bestod af fisk eller suppe) var ledsaget af en hvidvin – og denne var nærmest per definition tysk, som for eksempel Gewürztraminer, Riesling, Liebfraumilch eller Weissburgunder. Hovedretten blev traditionelt akkompagneret af en fransk rødvin, gerne fra Bourgogne eller Bourdeaux, og til desserten drak man en portvin eller en anden form for sød hedvin.

Nu om stunder kan vin om mad kombineres på så mange flere måder. Rødvin fås fra hele verden og i mange smags- og styrke varianter. Der er for eksempel en verden til forskel på en kraftig fransk Cabernet og en californisk Pinot Noir, både når det handler om bouquet, styrke, og indholdet af tanniner (også kaldet garvesyre). Ligeledes er der utroligt stor forskel på hvidvin de enkelte vine imellem – fra den sødlige og lette Riesling til den fede og cremede Sauvignon Blanc. Rosévin, som inden for de seneste femten år er blevet en velkommen gæst ved middagsbordet, har ligeledes sit helt eget spektrum af bouquet, farve, garvesyre indhold og styrke – og kan træde i stedet for såvel rødvin som hvidvin, afhængigt af styrken og smagen.

Og så er en ny spiller for ganske nylig blevet introduceret på banen, nemlig den aromatiske orange vin, som er en helt unik konstruktion, og som kræver en vis tilvænning. Men mon ikke denne vintype, som for det meste er biodynamisk eller natur vin, får sin helt egen plads i den velassorterede vinreol ved siden af rødvin, hvidvin og rosévin. Du kan finde et bredt udvalg af vin i alle farver på jyskvin.dk